TRATAMENTE ALTERNATIVE ÎN ARTROZA GENUNCHIULUI

Postat de Dr. Solyom Arpad
la 6 Jul 2014

TRATAMENTE ALTERNATIVE ÎN ARTROZA GENUNCHIULUI

 

Leziunile de cartilaj sunt cea mai frecventă cauză a durerilor şi limitărilor de mobilitate la nivelul genunchiului.Suprafaţa articulară a femurului şi tibiei este acoperit de cartilaj. Între cele două există un alt ţesut cartilaginos numit menisc care are rolul de absorbţie a şocurilor de la nivelul cartilajului. Totodată, articulaţia este lubrifiată de către lichidul articular.  Artroza începe cu leziunea suprafeţelor cartilaginoase după care procesul distructiv atinge şi structurile osoase, structurile moi din jurul genunchiului respectiv lichidul sinovial.  Aceste leziuni pot apărea în zone bine delimitate la nivel articular sau se pot extinde pe toată suprafaţa acestuia. Leziunile izolate pot fi datorate unor traumatisme sau unei suprasolicitări cronice.

Factori de risc:

Vârsta

Traumatismele

Defectele articulare

Densitatea osoasă crescută

Obezitatea

Slabiciunea musculară

Suprasolicitarea articulară

Simptomele pot fi variabile şi sunt reprezentate de DURERE LA MOBILIZARE, DURERE ÎN TIMPUL NOPŢII, REDOARE ARTICULARĂ MATINALĂ, LIMITAREA MIŞCĂRILOR ARTICULARE, INFAMAŢIA ARTICULARĂ, CREPITAŢII LA NIVELUL ARTICULAŢIEI SAU DEFORMITATE ARTICULARĂ în fazele avansate.

Majoritatea tratamentelor au rolul de a încetinii evoluţia boli, iar acestea trebuie adaptate în funcţie de fiecare pacient şi gradul de leziune care este apreciat cu ajutorul unor investigaţii imagistice cum ar fi RADIOGRAFIA STANDARD, REZONANŢA MAGNETICĂ SAU ARTROSCOPIA DE GENUNCHI.

OPŢIUNI DE TRATAMENT NECHIRURGICALE

Gimnastica medicală şi scăderea în greutate.

Tratamentul nechirurgical începe prin educarea pacientului la o viaţă sănătoasă, scăderea în greutate şi exerciţii de tonifiere musculară.  Pacienţii supraponderali pot dezvolta această boală la vârste mai tinere. Fiecare kg în plus poate echivala cu 6 kg forţă de presiune la nivelul articulaţiei pe perioada activităţii.

La fel ca şi meniscurile, musculatura din jurul articulaţiei genunchiului are rol de absorbţie a presiunii şi poziţionarea articulaţiei într-un mod corect în timpul activităţii. Cu cât forţa musculară este mai mare cu atât scade presiunea exercitată la nivelul articulaţiei. Forţa musculară joacă un rol important în dezvoltarea leziunilor de cartilaj.  Acest fapt, atrage un cerc vicios în care pacienţii cu o forţă musculară scăzută au un nivel de activitate mai scăzut.

Prin creşterea forţei şi activităţii musculare putem diminua durerile de la nivelul articulaţiei.

Exerciţiile cele mai importante sunt cele de CONTRACŢII IZOMETRICE, FLEXIE ŞI EXTENSIE, RESPECTIV EXERCIŢIILE CONTRA GREUTATE. Acestea urmăresc creşterea activităţii şi forţei musculare de la nivelul quadricepsului (muşchiul anterior al coapsei), semitendinosului şi gracilisului respectiv al musculaturii gambei.  Aceste exerciţii trebuie efectuate sub îndrumarea unui chinetoterapeut, la indicaţia medicului curant, în limite nedureroase şi nu trebuie să suprasolicite articulaţia.

Totodată pot fi benefice  programele de gimnastică care nu solicită greutatea corporală. Printre acestea putem aminti exerciţii pe bicicleta de cameră, bicicletă eliptică sau înotul.  Pentru a avea un efect benefic toate aceste exerciţii trebuie repetate de cel puţin 3x pe săptămână.

Ortezarea

Ortezele de genunchi sunt folosite în cazul leziunilor de cartilaj situate în compartimentul intern al genunchiului. Acestea au rolul de a suprima greutatea pe zona medială a articulaţiei. Aceste orteze trebuie să respecte anumite standarde medicale, fapt pentru care în unele cazuri pot fi costisitoare.

Tratamentul medicamentos

Asociat cu scăderea în greutate şi exerciţiile izometrice, medicamentele antiinflamatoare pot avea un efect benefic în tratamentul artrozei de genunchi. Cel mai frecvent sunt folosite antiinflamatoarele nesteroidiene cum ar fi Aspirina, şi Ibuprofenul.

TOATE TRATAMENTELE MEDICAMENTOASE AU O DOZĂ MAXIMĂ ŞI UN MOD DE ADMINISTRARE FOARTE STRICT PENTRU CARE ACESTEA OBLIGATORIU TREBUIE PRESCRISE DE CĂTRE MEDICUL CURANT!!! 

Majoritatea antiinflamatoarelor nesteroidiene pot irita stomacul, pot produce ulcer sau pot avea un efect advers asupra rinichilor sau ficatului. Pacienţii care urmează un tratament cu preparate anticoagulante trebuie să folosească antiinflamatoarele nesteroidiene cu precauţie.

ÎNAINTE DE A UTILIZA ORICE ANTIINFLAMATOR, ACCESAŢI RUBRICA ÎNTREBĂ SPECIALISTUL

Suplimentele alimentare

Există o variată gamă de suplimente alimentare utilizate în leziunile de cartilaj ale genunchiului. Printre ele putem aminti SULFATUL DE CONDROITINĂ, GLICOZAMINA, AMINOMONOZAHARIDE SAU PROTEOGLICANII. Este important de cunoscut faptul că utilizarea glucozaminei în formă de preparate orale, NU are niciun efect asupra cartilajului articular.

SULFATUL DE CONDROITINĂ are rol în stabilizarea cartilajului. În formă supleantă acesta este un derivat din cartilaj bovin.

Există câteva studii care analizează efectul condroitinei şi glicozaminei în leziunile de cartilaj articular.

Vâscosuplementarea sau injecţiile intraarticulare cu supleant vâscoelastic

Lichidul sinovial are o vâscozitate crescută în urma căruia scade forţa de frecare din interiorul articulaţiei.

ACIDUL HIALURONIC este componenta cea mai importantă al lichidului sinovial. Într-o articulaţie sănătoasă, acidul hialuronic are o greutate moleculară de 4-5 milioane în lichidul sinovial. Acidul hialuronic conferă lichidului sinovial o elasticitate şi vâscozitate crescută. Totodată, leagă proteoglicanii pentru stabilizarea structurii cartilajului articular. În cazul leziunilor de cartilaj şi a artrozei, concentraţia acidului hialuronic scade, lichidul sinovial devine mai puţin vâscoz, lucru care conduce la creşterea forţelor de frecare de la nivelul articulaţiei.

Există multe preparate cu acid hialuronic. Una dintre cele mai recunoscute este produsul denumit SINOVIALR. Acestea sunt folosite ca şi injecţii intraarticulare şi ajută la suplementarea vâscozităţii lichidului articular. Acestea se pot administra de la 3 la 5 fiole, câte una pe săptămână.

Există şi alte preparate cum ar fi NOLTREXR care este un amestec de Biopolimer Hidrogenat asociat cu molecule de Argint. Acesta de fapt este o formă de substituţie a lichidului sinovial şi permite o administrare de la 1 la 3 fiole în funcţie de gradul bolii.

ACESTE TRATAMENTE TREBUIE ADMINISTRATE DE CĂTRE ŞI SUB STRICTA SUPRAVEGHERE AL UNUI SPECIALIST ORTOPED TRAUMATOLOG!!!

Tratamentul cu plazmă autologă (METODĂ NOUĂ)

PLAZMA AUTOLOGĂ este o sursă autologă, concentrată prin centrifugare din sângele venos prelevat de la pacient. Acesta conţine diferiţi factori de creştere şi citokine care stimulează vindecarea osoasă şi a cartilajului articular. Infiltrarea articulară cu acest produs poate fi efectuat în ambulatorul de specialitate sub stricta supraveghere al medicului specialist.

PENTRU ÎNTREBĂRI, CONSULTAŢIE DE SPECIALITATE ŞI RECOMANDĂRI PRIVIND ACEST TIP DE TRATAMENT, ACCESAŢI SECŢIUNEA ÎNTREABĂ SPECIALISTUL

 

Infiltraţiile articulare cu preparate pe bază de cortizon

PREPARATELE PE BAZĂ DE CORTIZON sunt recomandate pentru diminuarea simptomatologiei leziunilor de cartilaj. Au rol antiinflamator şi trebuie administrate cu precauţie, deoarece pot provoca leziuni ale cartilajului şi osului subiacent dacă este folosit în mod repetat. Datorită efectelor adverse, injcţiile cu corticosteroizi sunt folosite în cazuri bine alese.

 

ACESTE TRATAMENTE TREBUIE ADMINISTRATE DE CĂTRE ŞI SUB STRICTA SUPRAVEGHERE AL UNUI SPECIALIST ORTOPED TRAUMATOLOG!!!

Acest material este postat de Dr. Solyom Arpad si este protejat.