PROGRAM RECUPERARE DUPĂ ARTROSCOPIA DE GENUNCHI

Postat de Dr. Solyom Arpad
la 5 Jul 2014

PROGRAM RECUPERARE DUPĂ ARTROSCOPIA DE GENUNCHI

Importanţa exerciţiilor

Este foarte important efectuarea unor exrciţii pentru restabilirea forţei musculare şi mobilităţii de la nivelul genunchiului. În cele mai multe cazuri, acestea pot fi efectuate de către pacient acasă la domiciliu. Medicul specialist vă poate recomanda un program de recuperare medicală care poate fi efectuat câte 30 de minute de 2-3 ori pe zi. Totodată puteţi fi îndrumat către un centru specializat în chinetoterapie şi recuperare musculară.

Înainte de a începe

Înainte de a începe exerciţiile, este foarte important să vă consultaţi cu medicul care v-a operat. În unele perioade, la începutul programului de recuperare sau în perioada creşterii intensităţii exerciţiilor pot apărea câteva simptome neplăcute cum ar fi tumefierea genunchiului, durerea locală sau creşterea temperaturii locale. Dacă aceste semne apar la o anumită mişcare, trebuie să vă opriţi şi să consultaţi medicul curant sau un SPECIALIST ÎN DOMENIU.  Dacă simptomele sunt de intensitate mică, trebuie să faceţi repaus cu membrul în elevaţie, local să folosiţi comprese cu gheaţă. Dacă simptomele se intensifică, consultaţi cât mai repede posibil un specialist.

EXERCIŢII DE INIŢIERE AL PROGRAMULUI DE RECUPERARE (săptămâna 0-2)

Contracţia musculaturii coapsei

Acest exerciţiu nu implică mobilizarea genunchiului. Trebuie să vă culcaţi pe spate cu genunchiul îndoit la aproximativ 30 de grade, fixaţi membrul inferior la pat cu călcâiul şi contractaţi musculatura coapsei timp de 5 secunde, după care relaxaţi. Repetaţi această mişcare de 15 ori.

 

Contracţia muşchiului Qvadrceps (cel mai important muşchi al coapsei)

Culacţivă pe spate şi poziţionaţi o rolă din prosop sub genunchi. Contractaţi musculatura coapsei şi menţineţi 5 secunde după care relaxaţi. Repetaţi această mişcare de 15 ori.

Mobilizarea membrului inferior cu genunchiul întins.

Acest exerciţiu este important pentru tonifierea musculaturii coapsei. În poziţia culcat pe spate, ridicaţi membrul inferior întins, menţineţi 5 secunde după care lăsaţi jos. Acest exerciţiu se poate efectua cu ambele membre alternativ ca şi forfecarea.  Repetaţi această mişcare de 15 ori.

După primele 7 zile, acest exerciţiu este indicat să se efectueze cu o greutate fixată la nivelul gleznei de la 1 la maxim 5 kg. Repetaţi această mişcare de 15 ori.

Antrenarea muşchilor fesieri.

Acest exerciţiu se efectuează în poziţia culcat pe spate, cu genunchiul îndoit la 90 grade. Din această poziţie, încordaţi muşchii fesieri, menţineţi 5 secunde după care relaxaţi. Repetaţi această mişcare de 15 ori.

Balansul cu piciorul întins

Acest exerciţiu se efectuează în poziţie de sprijin pe membrul inferior sănătos.

Atenţie!!! Este important să aveţi un punct de sprijin auxiliar pentru a preveni orice incident.

După primele 7 zile, acest exerciţiu este indicat să se efectueze cu o greutate fixată la nivelul gleznei de la 1 la maxim 5 kg. Repetaţi această mişcare de 15 ori.

 

EXERCIŢII INTERMEDIARE (săptămâna 2-4)

 

Hiperextensia şi rotaţia externă a genunchiului

Culcaţivă pe spate, poziţionaţi rola de prosop sub genunchi şi efectuaţi mişcări de întindere şi rotaţie externă a genunchiului, menţineţi poziţia timp de 5 secunde după care relaxaţi.

La începerea exerciţiului  este indicat fixarea unei greutăţi la nivelul gleznei de la 1 la maxim 5 kg. Repetaţi această mişcare de 15 ori.

 

Ridicarea membrului cu genunchiul întins 

Culcaţivă pe spate, întindeţi genunchiul şi ridicaţil uşor până la 20 cm de planul patului. Menţineţi 5 secunde după care lăsaţi jos şi relaxaţi. Repetaţi câte un set de 10 astfel de exrciţii de 5-6 ori.

La începerea exerciţiului  este indicat fixarea unei greutăţi la nivelul gleznei de la 1 la maxim 5 kg. 

 

Flexie parţială cu ajutorul unui scaun

Ridicaţivă faţă în faţă cu spătarul unui scaun, sprijiniţivă mâinile de acesta şi efectuaţi mişcări de îndoire a ambilor genunchi până la 45 de grade, menţineţi 10 secunde după care vă ridicaţi întinzând genunchii. Repetaţi această mişcare de 15 ori.

Tensionarea muşchiului qvadriceps în poziţie de ortostatism

Ridicaţivă în picioare, sprijiniţivă cu mâne de perete iar cu cealaltă mână uşor îndoiţi genunchiul până atingeţi pragul dureros. Menţineţi 5 secunde după care relaxaţi. Repetaţi această mişcare de 15 ori.

 

PROGRAM AVANSAT (săptămâna 4-6)

 

Încărcarea parţială a genunchiului

Ridicaţivă în picioare pe o suprafaţă care nu alunecă. Sprijiniţivă cu membrul inferior operat pe podea şi efectuaţi exerciţii de încărcare, flexie a genunchiului, menţineţi câteva secunde după care întindeţi genunchiul şi relaxaţi. Repetaţi acest exrciţiu de maxim 10 ori.

Urcatul treptelor spre înainte

Ridicaţivă în picioare cu faţa la o scăriţă  înaltă de maxim 25 cm sau la o treaptă de scară. Efectuaţi mişcări de urcare şi coborâre cu sprijin pe membrul inferior operat de maxim 10 ori/exerciţiu.

Urcatul scărilor spre lateral

Poziţionaţivă cu membrul inferior operat de partea unei scăriţe înalte de maxim 25cm. Efectuaţi mişcări de urcare şi coborâre din lateral cu sprijin pe membrul inferior operat de maxim 10 ori/exerciţiu.

Extensie maximă a genunchiului din poziţie de şezut

Din poziţie de şezut pe un fotoliu, efectuaţi exerciţii de extensie maximă a genunchiului cu membrul inferior operat poziţionat întins în faţa pe un scaun.

Tensionarea grupului muscular Semitendinos şi Gracilis combinat cu rotaţia externă

Culcaţivă pe spate, ridicaţi membrul inferior operat întins, fixaţi membrul cu două mâini de sub coapsă şi efectuaţi rotaţia gambei în extern după care lăsţi în jos membrul inferior la planul patului. Repetaţi aceaşi mişcare şi cu membrul sănătos. Încercaţi să nu faceţi de mişcări de balans şi să menţineţi o întindere maximă pantru un efect benefic. Repetaţi acest exerciţiu de maxim 10 ori. Repeat with the other leg.

Tensionarea grupului muscular Semitendinos şi Gracilis combinat cu rotaţia externă

Culcaţivă pe spate cu fţa către un perete, ridicaţi membrul inferior operat întins şi sprijiniţi de perete. Prin manevre de compresie a membrului de perete, forţaţi mişcarea de întindere al genunchiului. Repetaţi şi cu membrul sănătos. Repetaţi acest exerciţiu de maxim 15 ori.

Exerciţii pe bicicleta de cameră

Începeţi cu exrciţii de maxim 10 minute de 3 ori/zi timp de 3 zile după care măriţi această perioadă treptat. Bicicleta de cameră trebuie reglată în aşa frel ca membrul inferior să fie în extensie completă şi să atingeţi pedala doar cu vârful degetelor. Treapta de rezistenţă trebuie să fie cea mai inferioară pentru a nu exercita compresiune la nivelul genunchiului şi poate fi mărit treptat.  Durata acestui exerciţie este de 10 minute în prima zi şi trebuie mărit cu câte un minut/zi până la maximum 25 minute.

Plimbarea şi Alergatul

Plimbarea este cel mai bun exerciţiu de recuperare după artroscopia de gebnunchi. Plimbările se pot începe din a 7-a zi şi pâna la 2 săptămâni în funcţie de intervenţia artroscopică suferită.

Datorită şocurilor suferite de articulaţia genunchiului în timpul alergării, acesta trebuie evitat până la săptămâna 6 de după artroscopia de genunchi. Mersul şi alergatul trebuie reluate gradual. Acestea se pot începe după un prim control de specialitate.

Cel mai indicat este banda de alergare. Evitaţi să efectuaţi aceste exerciţii de alergare pe asfalt, beton, teren de iarbă sau teren accidentat. După 2 săptămâni de alergat pe bandă se poate trece la terenul cu ygură sau cauciucat.

DACĂ AVEŢI ÎNTREBĂRI REFERITOARE LA PROGRAMUL DE RECUPERARE, ÎNTREBAŢI SPECIALISTUL.

Acest material este postat de Dr. Solyom Arpad si este protejat