MOZAICPLASTIA

Postat de Dr. Solyom Arpad
la 8 Mar 2015

   Mozaicplastia este o tehnică de transplant la pacienți cu leziuni irreversibile al cartilajului articular. Prin această tehnică se recoltează cilindrii de 4-8 mm de cartilaj cu os subcondral adjacent și se implantează pe zona de defect. Cilindrii se recoltează cu ajutorul unui instrumentar specific dintr-o zonă neportantă a articulației, de cele mai multe ori din zona superolaterală a trohleei sau mai rar din zona superomedială.

 

Indicații:

    Această intervenție se recomandă paciențiilor sub vârsta de 45 ani cu un defect de cartilaj mai mic de 2 cm situată pe o zonă de sprijin al articulației. 

 

Eficacitate:

   Eficiența mozaicplastiei depinde de mai mulți factori cum ar fi tehnica operatorie (artroscopică sau classică), tipul programului de recuperare postoperator, vârsta pacientului, activitatea pacientului pre și postoperator respectiv mărimea zonei de defect al cartilajului.

 

Complicații:

   Printre complicațiile mozaicplastiei putem enumera:

  • Fractura cilindrului: Un cilindru insuficient de scurt nu se poate integra în mod corespunzător fapt pentru care lungimea ideală a acestora trebuie să fie de minim 15 mm.
  • Adâncirea excesivă a cilindrului: Acesta poate fi ineficient dacă suprafața implantată este mai adâncă decât suprafața cartilajului articular.
  • Hemartroza: Umplerarea articulației cu lichid sangvinolent este posibilă datorită sângerării din os a zonei de unde se recoltează cilindrii. Acesta trebuie prevenit prin drenajul articular postoperator care trebuie menținut între 24-48 ore în funcție de evoluție. 
  • Durerea la nivel femuro-patelar: Poate apărea din cauza zonei donatoare a articulației și poate persista până la 3 luni postoperator.
  • Înfundarea cilindrilor transplantate: Apare în urma unui program de recuperare agresiv și a reluării încărcării articulare prematură.
  • Necroza cilindrilor transplantați: Se manifestă prin durere la nivelul articulației după 3 luni poatoperator. Se indică efectuarea unei investigații prin rezonanță magnetică.
  • Pseudartroza cilindrilor implantați: Se manifestă prin persistența durerii după 4 luni postoperator. Diagnosticul se clarifică prin efectuarea unei investigații prin rezonanță magnetică și necesită reluarea intervenției.

 

Recuperarea postoperatorie:

    Pacienții care trec printr-o astfel de intervenție chirurgicală, postoperator necesită o imobilizare intr-o orteză reglabilă care permite flexia și extensia articulației. Gradul de mobilitate este ajustat de către medicul ortoped în funcție de evoluția programului de recuperare. Reluarea sprijinului pe membrul inferior operat se indică la 6-8 săptămâni postoperator în funcție de mărimea zonei de leziune și a programului de recuparare. După această perioadă pacientul reia sprijinul și încărcarea articulară progresivă, ajungând la sprijin total la 8-10 săptămâni postoperator. 

   Este important ca după o astfel de intervenție să se urmeze un program riguros de recuperare indicat de medicul specialist sau într-un centru de chinetoterapie specializat.

 

    Dacă aveți întrebări referitoare la această procedură sau doriți o programare pentru consult de specialitate, accesați secțiunea CONTACT sau ÎNTREABĂ SPECIALISTUL.

 

Acest material a fost postat de către Dr. Solyom Arpad și este protejat.