PROTEZA DE GENUNCHI

ARTROPLASTIA DE GENUNCHI

- ghid informativ pentru pacienti -

 

  Este o intervenție chirurgicală indicată în fazele avansate ale artrozei de genunchi (Gonartroza). Cele mai importante efecte ale acestei intervenții este diminuarea durerii și refacerea mobilității articulare. După o astfel de intervenție, pacienții scapă de durerea invalidantă cauzată de artroză și recâștigă mobilitatea normală a genunchiului. În timpul unei astfel de intervenții chirurgicale, chirurgul ortoped indepărtează suprafața articulară distrusă și o înlocuiește cu componente protetice confecționate din materiale sintetice.

  La început exista un singur tip de proteză. La ora actuală există o varietate de proteze, inclusiv personalizate. Proteza care se implantează pacientului, este ales de către medicul chirurg ortoped în funcție de nevoile pacientului luând în considerare vârsta, greutatea corporala, nivelul de activitate, respectiv bolile asociate.

  Prin protezarea genunchiului se poate recâștiga mobilitatea normală a articulației.

 

  De ce se face artroplastia de genunchi?

 

  Cea mai frecventă cauză de artroplastie de genunchi este acea de a reface suprafața articulară și de a reda o mobilitate bună genunchiului. Totodată în urma acestei intervenții, pacienții pot scăpa de durerea invalidantă care este cel mai acuzat simptom în gonartroză.

 

  Care sunt riscurile artroplastiei totale de genunchi?

 

  Ca orice intervenție chirurgicală, artroplastia de genunchi poate avea riscuri după cum urmează:

  • Infecția
  • Tromboza venelor sau a arterelor
  • Sângerarea intra și perioperatorie
  • Infarctul cardiac
  • Atacul vascular cerebral
  • Leziuni nervoase

 Deși infecția ca și complicație este foarte scazută datorită profilaxiei, totuși trebuie contactat medicul dumneavoastră în cazul în care observați urmatoarele simptome:

•Febra mai mare de 37,8

•Frisoane

•Secreție purulentă la nivelul plăgii chirurgicale

•Apariția locală a semnelor inflamatoare (edem, roșeață, căldura locală, durere, tumefiere)

   În cazul confirmării unei infecții, este important ca acea proteză să se indepărteze și să se introducă un tratament țintit pentru eradicarea infecției. După ce există semne de eradicare a infecției, este nevoie de o nouă intervenție de protezare a genunchiului.

  O altă complicație este uzura protezei. De obicei aceasta apare după 10-15 ani dar există cazuri când uzura poate fi prematură. Cauzele uzurii premature sunt obezitatea, gradul crescut de activitate, traumatisme etc… În cazul când apare aceasta uzură a componentelor protezei se necesită o nouă intervenție chirurgicală pentru schimbarea totală sau parțială a protezei, denumită revizie de proteză. 

 

   Cum să vă pregătiți pentru aceasta intervenție chirurgicală?

 

  Înaintea intervenției chirurgicale este necesar să vă prezentați la medicul specialist ortoped pentru o consultație prealabilă. Medicul ortoped va inregistra anamneza și istoricul dumneavoastră, va examina mobilitatea articulației genunchiului, forța musculară, circumferința respectiv axul mecanic al membrului inferior cu probleme. După examinare urmează efectuarea unei radiografii de genunchi pe baza căruia chirurgul specialist ortoped stabilește gradul artrozei, axul mecanic și funcțional al membrului inferior și efectuează un planning preoperator prin care stabilește tipul de proteză care urmează să fie implantat respectiv mărimea acestuia.

  Această intervenție necesită anestezie. După o consultare cu medicul anestezist și o examinare de către acesta, se decide dacă anestezia va fi generală sau locală.

  Dacă luați ceva medicamente pentru o boală anume, trebuie să specificați acest lucru medicului specialist ortoped și medicului anestezist. Aceștia vă pot sfătui să incetați acel tratament înaintea artroplastiei de genunchi. Totodată sunteți sfatuit a nu consuma hrană și apă începând din noaptea de dinaintea intervenției chirurgicale.

 

  Perioada de recuperare

 

  Aceasta diferă în funcție de pacient, vârstă, greutate, tipul protezei implantate, tehnica operatorie folosită, gradul de activitate și mobilitate de dinaintea intervenției chirurgicale.

  În primele săptămâni este nevoie de sprijin auxiliar cum ar fi cadru de mers sau cârje, până la reluarea mersului și recăpătarea siguranței în mers.Totodată trebuie să aveți o persoană care să vă ajute în activitățile zilnice și în efectuarea igienei corporale. 

  Există câteva indicații de siguranță pentru a preveni accidentele cum ar fi înlăturarea obstacolelor din spațiul unde veți locui 4 săptămâni după operație.

  Programul de recuperare musculară și a mobilității este început încă din perioada internării, în primele 24 ore postoperator și este asistat de către un kinetoterapeut. Acest program are mai multe faze și este recomandat de către medicul ortoped și echipa de kinetoterapeuți cu care colaborează. În multe cazuri acest program poate fi unul personalizat în funcție de nevoile pacientului.

Acest program durează între 8-12 săptămâni, după care pacientul își reia activitatea de dinaintea intervenției.

 

  Ce se întâmplă în timpul intervenției chirurgicale și perioada de după operație?

 

  Chirurgul ortoped efectuează o incizie de 15-25 cm la nivelul articulației genunchiului, îndepărtează rotula în lateral pentru a avea o vizibilitate crescută asupra suprafeței articulare. Îndepărtează suprafața articulară distrusă după care fixează componentele articulare sintetice. După fixarea componentelor echipa operatorie testează mobilitatea și stabilitatea articulației pentru a preveni redoarea sau luxația postoperatorie. Înaintea suturii se montează un dren activ pentru evacuarea hematomului care apare la nivelul articulației. Acest sistem de drenaj se suprimă după 24-48 ore postoperator și pacientul este mobilizat la marginea patului iar la 72 ore postoperator este mobilizat la mers cu cadru pașitor.

  După intervenția chirurgicală apare durerea postoperatorie pentru care pacientul primește medicație specifică respectiv medicație în scop profilactic pentru evitarea posibilelor complicații.

 

  După intervenția chirugicală

 

 După intervenția chirurgicală, la recomandarea medicului anestezist, pacienții sunt transportați în salon. Pe secția de ortopedie și traumatologie, la indicația medicului operator se începe un treatment antialgic, se instituie antibioprofilaxia pentru evitarea riscului de infecție postoperatorie respectiv profilaxia trombozei prin tratament anticoagulant care trebuie efectuat și la domiciliu timp de 30 de zile. Este posibil ca în unele cazuri, când pacientul are o pierdere marcată de sânge intra și postoperator, să fie nevoie de transfuzie sangvină. Drenul montat la nivelul plăgii, se lasă în jur de 48 ore pentru evitarea acumulării de sânge și formării de hematom la nivelul articulației. După această perioadă se sistează sistemul de drenaj și se incepe programul de recuperare prin gimnastică medicală, kinetoterapie și izometrie, asistat de către un kinetoterapeut pentru reluarea funcției musculare și încurajarea mobilitații genunchiului. În primele 4 săptămâni se indică mers cu sprijin auxiliar cu un cadru pășitor sau 2 cârje cu cotieră după care se reia mersul cu sprijin total.

  Perioada de recuperare diferă în funcție de tipul intervenției, tipul de proteza și de educația pacientului. Dacă pacientul colaborează în echipă cu medicul curant și kinetoterapeutul, recuperarea poate fi între 2-4 luni.

  Exercițiile fizice și gimnastica medicală trebuie să includă:

•Program de reeducare a mersului gradual și creșterea mobilității articulare

•La început se rezumă la activități casnice normale după care reluarea urcatului și coborâtul treptelor de scară

•Exercițiile de reeducare musculară trebuie efectuate de 4-5 ori pe zi.

 

  Rezultate

 

  După artroplastia de genunchi, durerea scade considerabil până la dispariție iar mobilitatea articulației crește până la parametrii normali în majoritatea cazurilor.

  În primele 6 săptămâni de după intervenția chirurgicală, activitatea trebuie să se limiteze la unele uzuale, fără efort, cum ar fi plimbări ușoare, activități cotidiene. 

  Condusul unui autoturism este permis după 4-6 săptămâni de la intervenția chirurgicală. 

  După recuperare completă, pacienții pot efectua o varietate de activități cum ar fi plimbări, înot, golf, mersul pe bicicletă, drumeții ușoare etc.

 Totodată trebuie evitate activitățile cu impact mare asupra articulației cum ar fi alergatul, schi, tennis și alte sporturi care implică saltul pe genunchiul operat.

  Limitele și posibilitățile trebuie întotdeauna discutate cu medicul curant.

 

 

Dacă mai aveți întrebări referitoare la ARTROPLASTIA TOTALA DE GENUNCHI, întrebați MEDICUL SPECIALIST sau accesați secțiunea INTREABĂ SPECIALISTUL

 

MATERIAL POSTAT DE DR. SOLYOM ARPAD SI PROTEJAT